Hőszivattyú

Mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan modern és gazdaságos berendezés, ami környezetünk energiáját felhasználva biztosíthatja otthonunk fűtését, hűtését, és meleg víz ellátását. A hőszivattyú a működése közben felhasznált energiát közvetlenül nem hővé alakítja, hanem egy már meglévő alacsonyabb hőmérsékletet emel a kívánt hőfokra.

Leginkább a föld-víz-levegő általi tárolt napenergia kerül hasznosításra. A talaj mélyebben fekvő rétegeinek hőmérséklete évszakoktól független állandó, így a hőszivattyú legnagyobb arányban megújuló energiát használ fel. A szükséges energia mennyiség kb. 80%-a hőenergiából biztosítható, ami közvetlenül a föld felszín alatt található, mindössze a fennmaradó kb. 20%-nyi energiát kell elektromos energiával pótolni.

A talaj felszín alatti mélyebb rétegek átlag hőmérséklete évszaktól függetlenül 10-12 celsius fok közelében van. Ennek a földfelszín közeli energiaforrásnak további előnye, hogy hőforrásként használva nem igényel egyéb kiegészítő fűtési- hűtési megoldást. Egy megfelelően megtervezett és kiépített hőszivattyús rendszer képes fedezni otthona teljes fűtési és hűtési energiáját.

 

A hőszivattyú előnyei:

 • a hőszivattyú évszaktól függetlenül, egész évben fel tudja használni a nap energiáját, működése nem függ a napsugárzás pillanatnyi erősségétől, mivel az eltárolt energiát utólag hasznosítja
 • egy szakszerűen megtervezett hőszivattyús rendszerrel akár meg is felezheti éves energiaszámláját
 • a hőszivattyú még szélsőséges időjárás, -25 C és + 45C között is hatékonyan képes működni
 • a hőszivattyú képes alacsony, 10-15 celsius fokos hőforrásból is energiát nyerni
 • hőszivattyús monovalens rendszer mellett, ahol a fűtést kizárólag a hőszivattyú végzi nincs szükség kémény kiépítésére,így közvetlenül a helyszínen káros anyag kibocsájtás sincs.

 

Milyen belső fűtési rendszerhez kapcsolható a hőszivattyús fűtés?

A hőszivattyúhoz tetszés szerint kapcsolható bármely belső fűtési rendszer, akár radiátoros, padló vagy falfűtéses. A hagyományos fűtési rendszerek egy hőszivattyús rendszerrel teljesen kiválthatók, így új építésű lakóház esetén már szükségtelen azok beszerelése.

 

Milyen hőszivattyús rendszert válasszon?

Egy ideális hőszivattyús rendszer kiválasztásánál minden esetben figyelembe kell venni az adott lakótér vagy ingatlan, telek földrajzi elhelyezkedését, a már meglévő fűtési rendszert vagy a kialakítani kívánt teljesen új rendszert, milyen igényeket szükségszerű kielégíteni a hőszivattyúnak.

Fontos megvizsgálni az ingatlanhoz tartozó földterületet. Abban az esetben, ha nagy a még beépíthető terület, akkor függőleges talajszondát érdemes választani.

Ha viszont a talajvíz viszonylag magasan van fel lehet használni a fűtéshez. Ha sem a terület nagysága, sem a talajvíz közelsége nem ideális még mindig alkalmazhatjuk a levegős hőszivattyús rendszert.

Levegő-víz hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyús rendszer a levegőt használja hőforrásként. Legnagyobb előnye, hogy a többi hőszivattyús rendszerhez képest alacsony költségvetésből is kivitelezhető. Mivel ez a rendszer a levegőt használja az üzemeltetési hatékonysága valamivel alacsonyabb, mint a geotermikus- víz-víz hőszivattyú, ami a földfelszínhez közeli hő energiáját hasznosítja.

Az egyre korszerűbb technológiáknak köszönhetően mégis elmondható, hogy hogy ez a rendszer egyre népszerűbb a lakosság körében. A levegő-víz hőszivattyús rendszere mellé szükséges kiegészítő fűtés, mivel önállóan nem megfelelő a teljesítménye.

Az Európai Unió Által kiadott hivatalos jelentés szerint abban az esetben gazdaságos üzemeltetni, ha a COP éves szinten 2,87 vagy annál nagyobb értéket mutat.

Geotermikus (víz-víz) hőszivattyú

Minden hőszivattyús rendszer közül a geotermikus, víz-víz hőszivattyú alkalmas arra, hogy a legtöbb hőenergiát szolgáltassa azonos mennyiségű elektromos energia felhasználásával.

Ez a föld felszín alatt található viszonylag magas, 10-15 fokos és állandó hőmérsékletű víznek köszönhető. Amennyiben a geotermikus hőszivattyúra esik a választása, úgy mindenképpen szükséges lesz egy nyerő és egy nyelő kútra egymástól kb. 15-25 méter távolságra.

A nyerő kút feladata biztosítani a folyamatos vízmennyiséget az optimális működéshez. Az előzetes munkálatok során végzett próbafúráskor érdemes meggyőződni arról, hogy milyen a területen lévő talajvíz minősége, mennyisége, mennyire tiszta.

Különleges esetekben szükség lehet két különböző nyelő kút kialakítására is, ezt akkor szokták alkalmazni, ha a víz visszajutása nehézkes eggyel nem kielégítő.

Kútfúrás előtt minden esetben szükséges beszerezni az illetékes hatóságok által kiállított engedélyeket.

Talajszonda

A talaj hőforrásként történő kiaknázására alkalmas berendezés a talajszonda. Az egész éves napsugárzás hatására a földfelszín alatti talajréteg nagy mennyiségű energia tárolására képes. Ennek a keletkezett hőenergiának egy része ugyan elnyelődik, de a levegővel és lehulló csapadékkal még mindig igen nagy mennyiségű hőenergia kerül a talajba.

Ez az energiaforrás igen költséghatékonyan hasznosítható. Minél nagyobb a talaj nedvességtartalma, annál magasabb a rendelkezésre álló talajhő is. A talajhő kinyeréséhez egy függőleges két U alakú cső kerül elhelyezésre. A talajszonda U alakú csövében víz-glykol keverékű folyadék áramlik, melynek első sorban közvetítő szerepe van.

Fontos odafigyelni arra is, hogy a talajszonda lyuk ki legyen töltve cement szuszpenzióval, mert a nem megfelelő kitöltés csökkentheti a hőátadást. A talajból kinyert energia mennyiség annál nagyobb, minél lejjebb kerül a talajszonda. A talajrétegből kinyerhető hőenergia függhet még a talaj összetételétől, a talajban található nedvességtől és nem utolsósorban a talajszonda hosszától is.

A tervezéskor nagyon fontos az optimális méretezés, mert egy alultervezés esetén az üzemeltetési költségek jelentősen megnövekedhetnek, még túlméretezés esetén felesleges kiadások keletkezhetnek.

A talajszonda telepítése minden esetben hatósági engedélyeztetéshez kötött.

Talajkollektor

Talajkollektor alkalmazáshoz megfelelő méretű földterületre van szükség. ( legalább 200-220 m2). A talajkollektor csőrendszerét a talajszonda furataival ellentétben a földfelszínhez közel, 1,5- 2m-es mélységben javasolt elhelyezni.

Még a talajszonda a föld belső hőjét, úgy a talajkollektor a napsugárzás által talajba juttatott hőenergiáját hasznosítja. nagyon fontos tényező a talajvíz, mivel minél nagyobb a talajvíz, a talajkollektor rendszere annál hatékonyabban képes hasznosítani a keletkezett energiát.

A talajokollektroros rendszer meglehetősen helyigényes, továbbá az adott területet beépíteni sem lehetséges, mivel meggátolná, hogy a nap hőenergiája a talajba jusson.

Egy talajokollektoros rendszer kiépítése kizárólag bejelentés köteles.

Ajánlott hőszivattyú márkák: E.S, LG Midea, Nord, Samsung, Mitsubishi.

Kérje ajánlatunkat!

  A * -gal jelölt mezők kitöltése szükséges

  Kívánt kapcsolatfelvétel módja:
  Helyszíni felmérést kérekKonkrét ajánlatot kérekVisszahívást kérek

  Ügyfeleink véleménye