Hűtőkamra
A hűtőkamrák kialakításnál és felépítésénél elsődleges szempontként az élelmiszeripari előírásokat vesszük figyelembe.
A hűtőkamra kivitelezésénél kizárólag olyan anyagokat használunk fel, amik megfelelnek a mindenkor hatályos magyar és Európai Uniós higiéniai és műszaki követelményeinek. A helyszíni felmérés során figyelembe vesszük a helység méretét, elhelyezkedését.
A hűtőkamra anyaga kétkomponensű poliuterán hab szendvicspanelből készül, így az igényeknek megfelelően bármilyen méretben és kialakítással megépíthető. Az általunk épített hűtőkamrák minden esetben hőszigetelő panelekből épülnek.
Ezek a precízen egymáshoz illesztett panelek biztosítják a hűtőkamra optimális hőtartó képességét. Választható festett vagy rozsdamentes kivitelben.
Milyen falvastagságú lehet egy hűtőkamra?
Egy átlagos hűtőkamra falazat vastagsága 80mm. Egy mélyhűtőkamra szendvicspanel falainak vastagsága 100-120 mm között van.
Azokban az egyedi esetekben, amikor a cél a hatékonyabb szigetelés célszerű az oldalfalak vastagságát növelni. Ez akár 200mm vastagság is lehet.
Milyen méretei lehetnek egy hűtőkamrának?
Minden hűtőkamra tetszőleges méretek szerint, igényekre szabva rendelhető. A telepítés helyszínén a felmérést követően egy tervrajzot készítünk, ami alapján az Ön egyedi igényeihez mérten gyártjuk le a megrendelt hűtőkamrát.
Milyen ajtókat használunk?
A jól működő hűtőgépészet mellet kiemelkedően fontos a megfelelően hőszigetelt és pontosan záródó hűtőtéri ajtó. Egy tökéletes hűtőkamra ajtóval az mellett, hogy rengeteg energiát takarítunk meg még z üzembiztos hosszú távú működést is segítjük.
Hűtőtéri ajtóink legfőbb jellemzői a hosszú élettartam és a pontos záródás. Ezek az ajtók az átlagos feladatok mellett a nagyipari igénybevételnek is tökéletesen megfelelnek.
Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy hűtőkamra tervezése esetén?
- a helyszín pontos méreteit, mint pl. szélesség , magasság, mélység
- milyen legyen a hűtési hőmérséklet
- milyen terméket kíván hűteni
- egy bizonyos hőfokon kívánja tárolni a terméket vagy le szeretné hűteni
- milyen lesz a várható áruforgalom
- a telepítés feltételeinél milyen egyéb követelményeknek kell megfelelni, mint pl. szellőzés, zajszint, praktikus használhatóság
- horizontális vagy vertikális elhelyezés
- a helyiség hogyan köthető össze távfelügyeleti és GSM rendszerekkel.
- egy esetleges későbbi bővítés lehetőségének figyelembe vétele
Mi a különbség a pluszos hűtőkamra és a fagyasztó hűtőkamra között?
A hűteni kívánt termékek határozzák meg, hogy pluszos vagy minuszos hűtőre van szükség.
Itt figyelembe kell venni:
- a hűtőkamra hőfokot (tárolásra vagy fagyasztásra esetleg mindkettőre lesz szükség)
- a tárolási technológiát
- a tárolni kívánt termék legfontosabb jellemzőit
- a termék mennyiségét
- a napi áruforgalmat
- a lehetséges hő veszteséget
- a lehűtési időtartam hosszát
- a hűtőtér helyiségében található nyílászárók funkcionális működését.
Sokkoló hűtő
A sokkoló hűtőben vagy sokkoló kamrában maga a hűtési folyamat felgyorsítva történik. Ez általában 60 és 90 perc alatt zajlik, így a lehűteni kívánt termék megőrzi eredeti állagát, zamatát, esztétikus, friss kinézetét, továbbá a fontos és értékes vitaminokat, ásványi anyagokat.
Az élelmiszerek okozta fertőző megbetegedéseket legtöbb esetben a nem megfelelő hűtési eljárás okozza. Sokkoló hűtővel történő hűtés esetén meggátolható a nemkívánatos baktériumok, mikroorganizmusok elszaporodása, mivel a termékeket -18 -20°C-ra hűti le.
A hatályban lévő EU-s rendelkezés értelmében az élelmiszer késztermékeket +70°C-ról +3°C-ra 1 óra 30 perc alatt kell lehűteni, még mélyhűtés esetében +70 °C-ról -18°C-ra 4 órán belül kell elvégezni.
Mi az a lágysokkolás és milyen termékeknél javasolt?
Lágy sokkolás esetében a sokkoló hűtő folyamatosan csökkenti a belső hőmérsékletet egészen addig, még az el nem éri a +3°C- ot. Ez az eljárás elsősorban cukrászati termékeknél, tészta termékeknél javasolt.
Mi az a keménysokkolás és milyen termékeknél javasolt?
A kemény sokkolás folyamán a sokkoló hűtő a terméket először -18°C-ra hűti, majd ezt követően a hőmérsékletet folyamatosan megemeli egészen +3°C-ig.
Ezt az eljárást elsősorban nagyobb, vastagabb hústermékek esetén javasoljuk. Az ilyen keménysokkolással hűtött termékek fogyasztási ideje legfeljebb 3 nap.
Milyen felhasználási területei lehetnek a sokkoló hűtőnek?
- Ez a technológia első sorban az élelmiszer ipar területén belül mutat rendkívül nagy léptékű fejlődést. A sokkoló hűtő segítéségével a termék nagyon rövid idő alatt úgy lehűthető, hogy az maradéktalanul képes megőrizni minőségét és állagát egyaránt.
- Másodsorban egy igen fontos felhasználási terület a gépipar. Itt a felhasználási célterület maga az anyag tesztelése.
Érlelő kamra
Az általunk kínált füstölő- érlelő klímaberendezések, hideg-meleg füstölő berendezések, főző-füstölő szekrények minden esetben modernek, energiatakarékosak.
A higiéniai és esztétikai szempontokat figyelembe véve az érlelő kamrák teljes egészében megfelelnek a magyar és az EU-s előirásoknak.A különböző típusú húskészítményeknél – mint kolbászok, szalámik – a füstölést követően szükség van egy speciális mikroklímát igénylő érlelésre.
A folyamat következtében a kb. 50% körüli víztartalmat meghatározott időn belül 30% körüli értékre kell csökkenteni úgy, hogy maga a száradás folyamata egyenletesen történjen.
Milyen időtartamú legyen az érlelés?
A megfelelő érlelési idő hagyományos érlelés esetén:
- vékony kolbásznál 2 hét
- vastag kolbásznál 1 hónap
- szalámi esetében 3 hónap
Tejhűtő
A fejést követően a minőség megtartása érdekében elengedhetetlen a frissen fejt tej gyors és szakszerű hűtése.
A tőgyből 35°C hőmérsékletű tejben lévő természetes hőt a lehető leghamarabb ki kell vonni, hogy elérjünk egy úgynevezett 4°C –os tárolási hőmérsékletet. Így megakadályozható a nem kívánt mikroorganizmusok baktériumok túlszaporodása, ami a friss tej minőségi romlását idézné elő.
Tejhűtő berendezéseink expanzióval működő állóhengeres és fekvőhengeres változatban rendelhetők. Méretüket tekintve bármely méretben rendelhetők . A berendezések vezérlőrendszerét tekintve teljesen automatizáltak.
A nagy sűrűségű poliuterán hab szigetelésnek köszönhetően az energia felhasználás igen alacsony, amivel egyúttal biztosítható a frissen kifejt tej rendkívül gyors és zökkenőmentes lehűtése is. A keverőlapátok új technológiájú fejlesztésének köszönhetően nem törik meg a tejet.
Tejhűtési technológiák
Az érvényben lévő és a folyamatosan szigorodó minőségi és biztonsági szabályoknak megfelelően minden tejtermelő gazdaságnak törekednie kell a hatékony és gazdaságos működésre.
Az általunk kínált technológia az alábbiakra kínál megoldást legyen szó sajtérlelő kamrák vagy tejipari termékek előállításhoz kapcsolódó technológiai hűtésről:
- a hűtőkapacitás megtervezése
- pontos tejmérés
- automatizált CIP rendszerű mosótechnológia
Kisebb tejüzemek részére ajánljuk
Nyitott tejtartály jellemzői:
- nyitható fedél
- dupla falú, hőszigetelt
- gyors hűtés
- automatikus hőmérséklet megtartása
- automatikus keverő berendezéssel
- opcionálisan mosó automatával
Nagyobb tejüzemek részére ajánljuk
Zárt tejtartály jellemzői:
- közvetlen hűtés
- beépített jeges vizes hűtés
- beépített mosóautomata
- tejmennyiség jelzés digitális kijelző segítségével
- automatikus hőmérséklet megtartása
- automatikus keverő berendezéssel
Folyadékhűtő
Több helyiség hűtésére-fűtésére kínálnak hatékony megoldást a folyadékhűtők. Egy folyadékhűtő kb. 2-3-szor nagyobb, mint egy hagyományos háztartásban is használt hűtőgép. Ezek a berendezések az épületek tetejére helyezhetők.
Egy központi folyadékhűtő berendezéshez a teljesítménytől és az igényektől függően akár több beltéri egység is telepíthető. Ezek a beltéri egységek funkcióiktól függően számos méretben rendelhetőek.
A folyadékhűtő működési elvében megegyezik a lakossági multi split klíma berendezésekkel, de kifejezetten az ipari méreteknek és igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkezik.
Léghűtéses folyadékhűtő
A legnépszerűbb folyadékhűtők közül a léghűtéses folyadékhűtő. Optimális megoldást kínálnak lakóépületekre és ipari-kereskedelmi egységekre egyaránt.
Hűtőteljesítményük a néhány kW-tól a 2 MW-os ig terjedhet.
Jellemzői:
- szabadhűtés
- beépített hidraulikus modul
- részleges vagy tejes hő visszanyerés
- külső hőmérséklet követő modul
- hőszivattyús változat
Vízhűtéses folyadékhűtő
A vízhűtéses folyadékhűtőt elsősorban olyan helyen alkalmazzák, ahol kültéri folyadékhűtő elhelyezése nem lehetséges.
A vízhűtéses folyadékhűtő kimagasló energia hatékonysággal bír. Ennél a berendezésnél a zajszint is alacsony szinten tartható.
Nagy előnye, amennyiben a téli időszakban is szükséges a hűtés, úgy a berendezéshez csatlakoztatott szárazhűtőt vagy hűtőtornyot szabadhűtésre is lehet használni.
Hűtési teljesítménye 10 KW-tól 2 MW-ig terjedhet.
Hőszivattyú
A víz a természetben megtalálható legjobb hűtőközeg. Ezek a rendszerek megfordítható hűtő körfolyamattal rendelkeznek, így hatékonyan kihasználhatóak hűtési vagy fűtési folyamtokra egyaránt.
Optimális megoldást kínálnak lakóépületekre és ipari-kereskedelmi egységekre egyaránt.
Kérje ajánlatunkat!
Ügyfeleink véleménye
“Cégünk éttermi kiszerelésű prémium minőségű élelmiszereket forgalmaz.
Amikor hűtőgépeink javítására illetve karbantartására kerestünk vállalkozót, nekünk a precíz pontos munkavégzés mellett nagy értékű hűtött árukészletünk miatt, fő szempont volt az időbeni rugalmasság.
Mindezek figyelembe vételével mi a Vackorklímatechnikát választottuk!”

“Mezőgazdasági gépeink klímaberendezéseinek, tejhűtőink és hűtőkamráink telepítésére javítására kerestünk precíz, pontos, időben rugalmas vállalkozót. Nagyon örülünk, hogy a választásunk a Vackor Klímára esett. Hosszú idő óta cégünk egyik legmegbízhatóbb üzleti partnere. Korrektsége, kiváló munkája és szakmai színvonala miatt tevékenységeiket szívesen ajánljuk üzleti partnereink körében.”
