Ipari hűtés

Hűtőkamra

A hűtőkamrák kialakításnál és felépítésénél  elsődleges szempontként az élelmiszeripari előírásokat vesszük figyelembe.

A hűtőkamra kivitelezésénél kizárólag olyan anyagokat használunk fel, amik megfelelnek a mindenkor hatályos magyar és Európai Uniós higiéniai és műszaki követelményeinek. A helyszíni felmérés során figyelembe vesszük a helység méretét, elhelyezkedését.

A hűtőkamra anyaga kétkomponensű poliuterán hab szendvicspanelből készül, így az igényeknek megfelelően bármilyen méretben és kialakítással megépíthető. Az általunk épített hűtőkamrák minden esetben hőszigetelő panelekből épülnek.

Ezek a precízen egymáshoz illesztett panelek biztosítják a hűtőkamra optimális hőtartó képességét. Választható festett vagy rozsdamentes kivitelben.

 

Milyen falvastagságú lehet egy hűtőkamra?

Egy átlagos hűtőkamra falazat vastagsága 80mm. Egy mélyhűtőkamra szendvicspanel falainak vastagsága 100-120 mm között van.

Azokban az egyedi esetekben, amikor a cél a hatékonyabb szigetelés célszerű az oldalfalak vastagságát növelni. Ez akár 200mm vastagság is lehet.

 

Milyen méretei lehetnek egy hűtőkamrának?

Minden hűtőkamra tetszőleges méretek szerint, igényekre szabva rendelhető. A telepítés helyszínén a felmérést követően egy tervrajzot készítünk, ami alapján az Ön egyedi igényeihez mérten gyártjuk le a megrendelt hűtőkamrát.

 

Milyen ajtókat használunk?

A jól működő hűtőgépészet mellet kiemelkedően fontos a megfelelően hőszigetelt és pontosan záródó hűtőtéri ajtó. Egy tökéletes hűtőkamra ajtóval az mellett, hogy rengeteg energiát takarítunk meg még z üzembiztos hosszú távú működést is segítjük.

Hűtőtéri ajtóink legfőbb jellemzői a hosszú élettartam és a pontos záródás. Ezek az ajtók az átlagos feladatok mellett a nagyipari igénybevételnek is tökéletesen megfelelnek.

 

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy hűtőkamra tervezése esetén?

  • a helyszín pontos méreteit, mint pl. szélesség , magasság, mélység
  • milyen legyen a hűtési hőmérséklet
  • milyen terméket kíván hűteni
  • egy bizonyos hőfokon kívánja tárolni a terméket vagy le szeretné hűteni
  • milyen lesz a várható áruforgalom
  • a telepítés feltételeinél milyen egyéb követelményeknek kell megfelelni, mint pl. szellőzés, zajszint, praktikus használhatóság
  • horizontális vagy vertikális elhelyezés
  • a helyiség hogyan köthető össze távfelügyeleti és GSM rendszerekkel.
  • egy esetleges későbbi bővítés lehetőségének figyelembe vétele

 

Mi a különbség a pluszos hűtőkamra és a fagyasztó hűtőkamra között?

A hűteni kívánt termékek határozzák meg, hogy pluszos vagy minuszos hűtőre van szükség.

Itt figyelembe kell venni:

  • a  hűtőkamra hőfokot (tárolásra  vagy fagyasztásra esetleg mindkettőre lesz szükség)
  • a tárolási technológiát
  • a tárolni kívánt termék legfontosabb jellemzőit
  • a termék mennyiségét
  • a napi áruforgalmat
  • a lehetséges hő veszteséget
  • a lehűtési időtartam hosszát
  • a hűtőtér helyiségében található nyílászárók funkcionális működését.

Sokkoló hűtő

A sokkoló hűtőben vagy sokkoló kamrában maga a hűtési folyamat felgyorsítva történik. Ez általában 60 és 90 perc alatt zajlik, így a lehűteni kívánt termék megőrzi eredeti állagát, zamatát, esztétikus, friss kinézetét, továbbá a fontos és értékes vitaminokat, ásványi anyagokat.

Az élelmiszerek okozta fertőző megbetegedéseket legtöbb esetben a nem megfelelő hűtési eljárás okozza. Sokkoló hűtővel történő hűtés esetén meggátolható a nemkívánatos baktériumok, mikroorganizmusok elszaporodása, mivel a termékeket -18 -20°C-ra hűti le.

A hatályban lévő EU-s rendelkezés értelmében az élelmiszer késztermékeket +70°C-ról +3°C-ra 1 óra 30  perc alatt kell lehűteni, még mélyhűtés esetében +70 °C-ról -18°C-ra 4 órán belül kell elvégezni.

 

Mi az a lágysokkolás és milyen termékeknél javasolt?

Lágy sokkolás esetében a sokkoló hűtő folyamatosan csökkenti a belső hőmérsékletet egészen addig, még az el nem éri a +3°C- ot. Ez az eljárás elsősorban cukrászati termékeknél, tészta termékeknél javasolt.

 

Mi az a keménysokkolás és milyen termékeknél javasolt?

A kemény sokkolás folyamán a sokkoló hűtő a terméket először -18°C-ra hűti, majd ezt követően a hőmérsékletet folyamatosan megemeli egészen +3°C-ig.

Ezt az eljárást elsősorban nagyobb, vastagabb hústermékek esetén javasoljuk. Az ilyen keménysokkolással hűtött termékek fogyasztási ideje legfeljebb 3 nap.

 

Milyen felhasználási területei lehetnek a sokkoló hűtőnek?

  • Ez a technológia első sorban az élelmiszer ipar területén belül mutat rendkívül nagy léptékű fejlődést. A sokkoló hűtő segítéségével a termék nagyon rövid idő alatt úgy lehűthető, hogy az maradéktalanul képes megőrizni minőségét és állagát egyaránt.
  • Másodsorban egy igen fontos felhasználási terület a gépipar. Itt a felhasználási célterület maga az anyag tesztelése.

Érlelő kamra

Az általunk kínált füstölő- érlelő klímaberendezések, hideg-meleg füstölő berendezések, főző-füstölő szekrények minden esetben modernek, energiatakarékosak.

A higiéniai és esztétikai szempontokat figyelembe véve az érlelő kamrák teljes egészében megfelelnek a magyar és az EU-s előirásoknak.A különböző típusú húskészítményeknél – mint kolbászok, szalámik – a füstölést követően szükség van egy speciális mikroklímát igénylő érlelésre.

A folyamat következtében a kb. 50% körüli víztartalmat meghatározott időn belül 30% körüli értékre kell csökkenteni úgy, hogy maga a száradás folyamata egyenletesen történjen.

 

Milyen időtartamú legyen az érlelés?

A megfelelő érlelési idő hagyományos érlelés esetén:

  • vékony kolbásznál 2 hét
  • vastag kolbásznál 1 hónap
  • szalámi esetében 3 hónap

Tejhűtő

A fejést követően a minőség megtartása érdekében elengedhetetlen a frissen fejt tej gyors és szakszerű hűtése.

A tőgyből 35°C hőmérsékletű tejben lévő természetes hőt a lehető leghamarabb ki kell vonni, hogy elérjünk egy úgynevezett 4°C –os tárolási hőmérsékletet. Így megakadályozható a nem kívánt mikroorganizmusok baktériumok túlszaporodása, ami a friss tej minőségi romlását idézné elő.

Tejhűtő berendezéseink expanzióval működő állóhengeres és fekvőhengeres változatban rendelhetők. Méretüket tekintve bármely méretben rendelhetők . A berendezések vezérlőrendszerét tekintve teljesen automatizáltak.

A nagy sűrűségű poliuterán hab szigetelésnek köszönhetően az energia felhasználás igen alacsony, amivel egyúttal biztosítható a frissen kifejt tej rendkívül gyors és zökkenőmentes lehűtése is. A keverőlapátok új technológiájú fejlesztésének köszönhetően nem törik meg a tejet.

 

Tejhűtési technológiák

Az érvényben lévő és a folyamatosan szigorodó minőségi és biztonsági szabályoknak megfelelően minden tejtermelő gazdaságnak törekednie kell a hatékony és gazdaságos működésre.

Az általunk kínált technológia az alábbiakra kínál megoldást legyen szó sajtérlelő kamrák vagy tejipari termékek előállításhoz kapcsolódó technológiai hűtésről:

  • a hűtőkapacitás megtervezése
  • pontos tejmérés
  • automatizált CIP rendszerű mosótechnológia

 

Kisebb tejüzemek részére ajánljuk

Nyitott tejtartály jellemzői:

  • nyitható fedél
  • dupla falú, hőszigetelt
  • gyors hűtés
  • automatikus hőmérséklet megtartása
  • automatikus keverő berendezéssel
  • opcionálisan mosó automatával

 

Nagyobb tejüzemek részére ajánljuk

Zárt tejtartály jellemzői:

  • közvetlen hűtés
  • beépített jeges vizes hűtés
  • beépített mosóautomata
  • tejmennyiség jelzés digitális kijelző segítségével
  • automatikus hőmérséklet megtartása
  • automatikus keverő berendezéssel

Folyadékhűtő

Több helyiség hűtésére-fűtésére kínálnak hatékony megoldást a folyadékhűtők. Egy folyadékhűtő kb. 2-3-szor nagyobb, mint egy hagyományos háztartásban is használt hűtőgép. Ezek a berendezések az épületek tetejére helyezhetők.

Egy központi folyadékhűtő berendezéshez a teljesítménytől és az igényektől függően akár több beltéri egység is telepíthető. Ezek a beltéri egységek funkcióiktól függően számos méretben rendelhetőek.

A folyadékhűtő működési elvében megegyezik a lakossági multi split klíma berendezésekkel, de kifejezetten az ipari méreteknek és igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkezik.

 

Léghűtéses folyadékhűtő

A legnépszerűbb folyadékhűtők közül a léghűtéses folyadékhűtő. Optimális megoldást kínálnak lakóépületekre és ipari-kereskedelmi egységekre egyaránt.

Hűtőteljesítményük a néhány kW-tól a 2 MW-os ig terjedhet.

Jellemzői:

  • szabadhűtés
  • beépített hidraulikus modul
  • részleges vagy tejes hő visszanyerés
  • külső hőmérséklet követő modul
  • hőszivattyús változat

 

Vízhűtéses folyadékhűtő

A vízhűtéses folyadékhűtőt elsősorban olyan helyen alkalmazzák, ahol kültéri folyadékhűtő elhelyezése nem lehetséges.

A vízhűtéses folyadékhűtő kimagasló energia hatékonysággal bír. Ennél a berendezésnél a zajszint is alacsony szinten tartható.

Nagy előnye, amennyiben a téli időszakban is szükséges a hűtés, úgy a berendezéshez csatlakoztatott szárazhűtőt vagy hűtőtornyot szabadhűtésre is lehet használni.

Hűtési teljesítménye 10 KW-tól 2 MW-ig terjedhet.

 

Hőszivattyú

A víz a természetben megtalálható legjobb hűtőközeg. Ezek a rendszerek megfordítható hűtő körfolyamattal rendelkeznek, így hatékonyan kihasználhatóak hűtési vagy fűtési folyamtokra egyaránt.

Optimális megoldást kínálnak lakóépületekre és ipari-kereskedelmi egységekre egyaránt.

Kérje ajánlatunkat!

A * -gal jelölt mezők kitöltése szükséges

Kívánt kapcsolatfelvétel módja:
Helyszíni felmérést kérekKonkrét ajánlatot kérekVisszahívást kérek

Ügyfeleink véleménye